Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Frisbee

  A városi kutyák számára eléggé korlátozottak a lehetőségek mozgásigényük kielégítésére. Ha kutyánk számára szeretnénk megadni minden szempontból a legjobb életet, mindenképpen gondoskodnunk kell számára megfelelő mozgásról, tevékenységről. Ennek számtalan módja van, sok kutyaiskolán találhatunk lehetőséget a sportolásra. Azok számára, akik nem tehetik meg, hogy szervezett foglalkozásokra járjanak, kiváló lehetőséget kínál az egyik legújabb sport, a kutyás frisbee. Első hallásra talán furcsa, hogy a műanyag korong dobálását sportnak nevezzük, ám a következőkben láthatjuk, amellett, hogy kiváló szabadidőtöltés és játék, még igazi versenysportként is űzhetjük a frisbee-t.A kutyák alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság alapozza meg, hogy a frisbee ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt kutyáinknak.

 

kutyakikepzes_kutyakikepzo_csaladi_kutya_kutyas_sport_frisbee.jpg

 

 A játék a tengerentúlról érkezett hazánkba, ott már több mint tíz éve rendeznek világbajnokságot is, de számtalan kutya számára ez a hétköznapok mozgásának legjobb lehetősége.A frisbee egyik nagy előnye, hogy tulajdonképpen nem kell hozzá semmi, csak egy jó kedvű, mozgékony kutya, és néhány kutyák számára gyártott korong. Ez azért fontos, mert a kutyás korong olyan anyagból készül, ami nem törik, és nem okoz sérülést a kutyának.A frisbee-t bárhol gyakorolhatjuk, ahol elég hely áll rendelkezésre a dobáshoz. A játék lényege, hogy a kutya még a levegőben elkapja a korongot, és igyekezzen vele vissza a gazdihoz. A legtöbb kutya a maga örömére hamarosan rájön, hogy még izgalmasabb a dolog, ha felugrik, és a levegőből halássza le a frisbee-t, ezért aztán akrobatikus produkciókat is bemutatnak. A játék így kiválóan alkalmas a napi mozgás mellett szervezett sportolásra is.

A frisbee sportnak több változata ismert, ebből hazánkban először kétféle módozatot vezettünk be. Az úgynevezett távolsági verseny egy 40 méter hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A legtávolabbi sáv a legmagasabb pontértékű. A játékban egy perc áll rendelkezésre, ez alatt az idő alatt kell a korongot minél többször minél távolabb dobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni.

 


A másik ágazat a szabadstílus. Itt másfél perc alatt kell mindenféle játékos, akrobatikus ugrásokat bemutatni, zenei aláfestéssel, mint egy tánc, vagy műkorcsolya kűrben. A frisbee varázsa abban rejlik, hogy bármilyen kutyával játszható, aki szeret futni, ugrálni, és a pár perces játéktól a versenyig a kutyának mindig csak egy kellemes élmény a gazdájával együtt töltött idő.