Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Klikkerképzés alapjai

Képzeljük el,hogy egy ismerős látogat meg bennünket,még sosem találkozott a kutyánkkal. Állnak egymással szemben, az ismerős persze már haverkodik is kedvencünkkel, mire is Ő egy köszöntő pacsit ad vendégünknek. A barátság máris megköttetett, mi pedig nem is lehetnénk büszkébbek.

 

kutyakikepzes_kutyakikepzo_csaladi_kutya_kutyas_trukkok25.jpg

 

 

Jól hangzik,ugye? De nem csak ezért jó, ha a kiképzésbe trükkök tanítását is bele vesszük. Mivel a kutya az oktatás során maga találja ki, hogy mit is szeretnénk tőle, ezért rohamosan fejlődik a probléma megoldó képessége, intelligenciája. Vagyis minél többet tud, annál többet lesz képes megtanulni. A képzés közben pedig észrevétlenül mélyül kedvencünkkel a kapcsolatunk, a közös munka igazi csapattá formál minket.

Egy-egy kutya trükk megtanítása nem igényel szaktudást, csak egy kis jutalomfalatot és sok türelmet. Azárt nem árt pár tipp,hogy könnyebben és gyorsabban oktathassuk kutyánkat.

A trükk tanítás az a vállfaja a kutyakiképzésnek, ahol a klikker használata szinte kötelező. Ezzel a kis eszközzel nagyon gyorsan rögzíthetjük kutyusunk fejében az újdonságokat. 

csaladi_kutya_klikker.jpg


Lássuk mit is készítsünk elő az első órára:

- A legfontosabb, sok-sok türelem.

- Valami finom jutalomfalat, ami kicsi,tehát nem kell rágni,csak egy nyelet az egész. Ez lehet virsli, sajt, párizsi, de akár dió, alma is, ízléstől függően.

- Klikker!    

 

Kezdődhet a kondicionálás:

Keressünk egy ingerszegény helyet, ahol nyugodtan gyakorolhatunk, senki nem fog megzavarni. Erre tökéletesen megfelel a kert egy csendes része, egy üres szoba vagy egy séta közben talált parkocska.

Most készítsük elő a jutalomfalatokat és a klikkert.

Nyomjunk egy klikket és azonnal adjunk egy finom falatot. Most meglepve néz kutyánk, miért is kapta ezt a jutalmat. Hamarosan meg fogja érteni.

Kezdjünk el sétálni és minden egyes alkalommal, mikor kedvencünk ránk néz, követ minket, leül vagy akár lefekszik, tehát mikor egy nekünk tetsző mozdulatot csinál, klikk-jutalom. (Ne siessünk, a falatokat se sajnáljuk, ez a "beetetés", alaposan kell csinálni.)

Ezt  folytassuk egy jó ideig, aztán jöhet a teszt, hogy kutyánk össze kapcsolta-e már a klikk hangot a finomsággal.

Ezt úgy végezzük, hogy hagyjuk, hadd menjen el az eb bóklászni, szaglászni. Egy váratlan pillanatban klikkeljünk egyet és figyeljük meg, felkapja-e a fejét a kutya, esetleg oda is jön-e hozzánk. Ha igen, akkor már érti, kezdődhet az igazi munka. Ha nem reagál, folytassuk a kondicionálást és egy későbbi alkalommal teszteljünk újra.

 

Tippek:   - csak akkor gyakoroljunk, ha mindketten frissek vagyunk, fáradtan nem lesz sikerélményünk

              - egy-egy gyakorlat ne tartson tovább 5-10 percnél

              - a tanulás legyen szórakozás, csak addig csináljuk, míg élvezzük

              - legyünk kreatívak, próbálkozzunk bátran, egy trükk tanításának számtalan módja lehet


                    Klikkerképzés                Klikkerképzés-kutya trükkök