Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Klikkerképzés

 A klikker egy kis műanyag eszköz, amiben egy fémlap klikkelő hangot ad ki. Arra való, hogy az állatban rögzítse a megfelelő pillanatot, mint egy fényképezőgép a képet.

csaladi_kutya_klikker.jpg

 

 A klikk hang jelentése tehát: Most jó, amit csinálsz, mindjárt jön a jutalom. Ezzel    a módszerrel nagyon gyorsan lehet elérni az eredményeket, hiszen a kutya  önmaga fogja felkínálni a tanult elemeket, a jutalom reményében.

 

A legnagyobb előnye ennek a tanítási formának, hogy teljesen kényszer mentes munkát tesz lehetővé. Az állat jutalomfalatért vagy játékért dolgozik. Nem szükséges a póráz használata sem, hiszen a kutya örömmel és készségesen  tanul, mikor elfárad, egyszerűen elvonul pihenni.

De nem csak kutyákat lehet klikkerrel tanítani. Macskák, nyulak, malacok oktatásában is jelentős eredményeket lehet elérni ezzel a módszerrel.

 

Ül, fekszik, marad, gyere ide... Általában ezeket szokták a gazdik kérni a kutyájuktól. Ezek alap dolgok, szinte pillanatok alatt megértik a kutyák, de aki szeretne különleges dolgokat is tanítani kedvencének, az mazsolázhat a rengetek trükk közül.(Képek itt)

csaladi_kutya_klikker_kepzes.jpg

 

Például pacsi, láb átugrása, köszönés, szlalom láb között, újság apportírozása...A sor végtelen, csak a gazda fantáziája szabhat határt.

 

A feladatok pontosítása is remekül megoldható klikkerrel, hiszen el lehet csípni azt a pillanatot, mikor a kutya a megfelelő viselkedést mutatja.

 

 

              Klikkerképzés alapjai                     Klikker-kutya trükkök