Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutya sportok

 Flyball

 

A flyball lényege, hogy két négy-négy kutyából álló csapat 15-16 méter hosszú, egymással párhuzamos pályán versenyez egymással. A kutyáknak váltva kell leküzdeni 4 akadály, aztán megszerezni a flyball gépből a labdát, majd vissza kell menniük a kiinduló pontra az akadályokon át.

 

 csaladi_kutya_flyball.jpg

 

A következő kutya akkor indulhat, ha az előző elérte a start-/célvonalt. Az a csapat győz, melynek kutyái a legrövidebb idő alatt és a legkevesebb hibával teljesítették a feladatot. A versenyek általában páros futamokban vagy körmérkőzésben zajlanak. Az ugró akadályok magassága a 4 tagú csapat legkisebb kutyájának marmagasságához van igazítva. Az akadály magassága minimum 20cm, maximum 40cm.

 

csaladi_kutya_flyball2.jpg

 

 

 

  

Dog dancing

 

  A dog dancing lényege, hogy a kutya és felvezetője látványos elemekkel átszőtt, leginkább fegyelmező gyakorlatokra, szabadon követésre emlékeztető kűrt mutat be zenére, ami nagymértékű koncentrációt és tökéletes összjátékot követel mind a kutya, mind az ember részéről. Az előadás csak úgy lehet harmonikus, ha mindkét partner teljes odaadással erre törekszik.

  A bemutatót több tagból álló zsűri pontozza, a műkorcsolyázásban megszokott rendszerhez hasonlóan: technikai kivitelezés és művészi érték szempontjából. A sport alapja az obedience, az engedelmességi gyakorlatok magas szintű művészete volt.

  Tanításának alapja a pozitív megerősítés, tehát a jól végrehajtott gyakorlatot jutalmazzuk - ellenkező esetben sincs büntetés, egyszerűen csak a kutya nem kap semmit.

 

 

 

Agility

 

Az agility lényege, hogy minél kevesebb hibaponttal kell minél gyorsabban végigfutni, ugrani, kúszni a kutyának a pálya akadályain egy előre meghatározott útvonalon.

 A három legfontosabb tulajdonság, amit ez a sport megkíván a kutyától, az ügyesség, a gyorsaság és az irányíthatóság. A hagyományos akadályokon kívül található néhány érdekes, szokatlan elem is a pályán, mint például a hinta és a szlalom. Ezek begyakorlása kezdetben ugyan több gyakorlást igényelnek, később azonban igen látványos részévé válnak a versenyeknek.

Az agility a gazdák számára is igazi sport, hiszen a követendő irányt mutatva ők is végigfutják a pályát, méghozzá nem kis sebességgel.
Hiába vesz hibátlanul a kutya minden akadályt, óhatatlanul időt veszít, ha a gazdára kell várnia. Rendkívül fontos az ember és állat közötti összhang, ugyanis ha a kutya egy parancsot, jelet félreért vagy figyelmen kívül hagy, és így rossz sorrendben halad át az akadályokon, akkor bármilyen ügyes és gyors is, kizárják a további versenyből.
Minden futamon eltérő a pálya rajzolata, hossza, szintideje. Tehát a követendő irány és az akadályok sorrendje minden egyes alkalommal más és más. Ezeket a versenyt megelőzően a bírónak kell meghatároznia.
 
 
 
 
 

 Canicross

 

A sportág alapvetően futó – terepfutó – sport, kutyások számára. E sportágban ugyanis a kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint – együtt.

 

csaladi_kutya_canicross.jpg

 

  A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elől futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda övén, a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a gazda határozza meg – az ő futóteljesítményénél gyorsabban nem tud a páros futni. A kanyarokat a balra - vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni (néha, főleg az elején nem árt a póráz kis kézzel való segítése). A kutyával való ilyetén futás mind a gazdának, mind a kutyának öröm.

 

Bikejöring

 

A kutya egy terepkerékpárossal összekötve teljesíti a távot. A versenyek általában egy rövidebb (max. 3 km) és egy hosszabb távon (max. 7 km) kerülnek megrendezésre. A kerékpárosok távja mindkét nap azonos, többnyire a hosszú távú pálya. Nyáron azonban többnyire egyfordulós rövid távú versenyeket rendeznek a kutyák kímélése érdekében. A leghosszabb magyar verseny az év végi Domonyvölgy-i verseny, amelynek - immár hagyományosan - távja 18 km.

 

csaladi_kutya_bikejoring.jpg

 

 Forrás:

www.mindenkilapja.hu

www.canicross.hu

www.haziallat.hu

www.kutyaiskola-mkose.gportal.hu