Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Malac képzés

 Egyre kedveltebbek a különböző fajtájú törpe malacok mind itthon, mind külföldön. Sikerük nagyrészt intelligenciájuknak és tisztaság szeretetüknek köszönhető. Ahogy a kutyáknak, úgy nekik is szükségük van egy szerető családra, megfelelő mennyiségű mozgásra és nem utolsó sorban szellemi kihívásra.

Ezt jól tudta Szatmári Péter is, mikor 2011-ben megérkezett az MKOSE kutyaiskolába Monoklival, a minnesotai törpe malaccal. (Képek itt)

 

csaladi_kutya_malac_kepzes.jpg

 

Kezdetben csak olyan alap dolgokra tanítottuk Monoklit, amit egy jól nevelt kutyának is illik tudnia. Ilyen volt a pórázon követés, helyben maradás, behívás. Bár a malacok nem szoktak ülni, és a legkevésbé sem apportíroznak, ezek sem jelentettek gondot a kis diáknak.


 

csaladi_kutya_malac_kepzes1.jpg


 

 Azonban kiderült, hogy a malac elme ennél jóval többre képes. Hamarosan kimerítettük a Monokli számára is megtanítható feladatok listáját és új kihívásokat kellett keresnünk. Ekkor jöttek a szórakoztató trükkök és ügyességi feladatok. Így sikerült hozzá férnie a jól elzárt otthoni kukorica készlethez, és a környék gyerekszíveihez. Hisz ki tudna ellenállni egy pukedliző vagy labdát gurító kismalacnak?


 

csaladi_kutya_klikker_kepzes.jpg


 

Ahogy a képen is látszik, a tanítás klikkerrel történt, tehát kényszer nélkül, pozitív megerősítéssel. Ez azt jelenti, hogy Monokli jutalomfalatért (kukorica, alma), majd a munka öröméért dolgozott. Kevés állatot láttam, aki saját maga szórakoztatására végezte volna a feladatokat, de ez a kis malac közülük is kiemelkedik munka kedvével.


 

csaladi_kutya_malac_kepzes5.jpg

 

 

 

Jelenleg Monokli a szarvasgomba keresés rejtelmeibe szagol bele, töretlen lelkesedéssel tanul és ügyesedik és reméljük nem sokára a környező erdőkben kamatoztathatja tudását.