Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Súlyhúzás

 Egy kutya súlyhúzásra történő felkészítése sok időt, türelmet és munkát igényel. Egyenes leszek, ha lusta vagy, és nem szeretsz dolgozni a kutyáiddal, akkor ez nem a te sportod lesz. Van néhány kulcs fontosságú elem ahhoz, hogy egy kiváló súlyhúzó kutyád legyen; egészség és táplálás: ahhoz hogy top súlyhúzó kutyád legyen, a legjobb formáját kell elérni, ami belőle kihozható. 

 

kutyakikepzes_kutyakikepzo_csaladi_kutya_kutya_sport_sulyhuzas.jpg.jpg

 

Akár ADBA, AADR vagy IWPA versenyekről beszélünk, mindenhol súlycsoportok alapján csoportosítanak. Ezért a kutyádnak olyan szikárnak kell lennie amennyire csak lehet, nem kövérnek, de nem is csont soványnak. Használj Bio Spot-ot vagy Frontline-t a bolhák és a kullancsok ellen, és jó féregtelenítési programot alkalmazz. Ha a kutyádban kullancs, bolha, féreg vagy bármilyen parazita van, nem lesz tökéletes a vörös vér áramlása, amire nagy szüksége van az oxigén szállítására. Naponta legalább kétszer etesd meg rendes étellel, munka után pedig jutalmazd jutalomfalattal, így a testét jó állapotban tudod tartani. Az étel mennyisége nőhet az edzés előre haladtával, függően attól, hogy éppen milyen fázisban vagytok, és hogy mivel etetsz. 

Felszerelés: Szükséged lesz egy igazi súlyhúzó hámra, nem csak egy akármilyenre. Ezeknek általában egy X alakban fogják a mellkas részt, szabadon hagyva a vállakat és a lábakat. Ne használj olyan hámot, ami fogja a vállakat, mert a kutyád abban nem tudja rendesen kinyújtani a lábát előre. Szükséged lesz kb. 3 db 15-20 láb hosszú láncra, - kellőképpen nehéz, de nem gigantikus, farönk szélességű lánc - 2 forgókampóra és négy kapocsra, amihez a súlyokat adod majd. A súlyok lehetnek különbözo nagyságúak 5-25 lbs darabja. Esetleg fontold meg valamilyen szán vagy kocsi beszerzését is, hogy a kutyáddal meg tudd ismertetni, hogy is működik a kocsi húzása.
 
Edzés: Mindig kösd le a figyelmét edzés közben. Gyakoroljatok minél több helyen, szántóföldön, udvaron, parkban..stb. ahol csak van erre hely. Először add rá a kutyádra a hámot és kösd rá a láncot (természetesen a forgókampóval). Menj egy pár láb hosszan előtte (a távolságot majd adja a rendszeres edzés) és hívd magadhoz. Valószínuleg ő meg fog fordulni a hámban, hogy megnézze a hámot/láncot zavarodottságában az új helyzettől. Csak folytasd a magadhoz hívást, esetleg vess be egy kis jutalomfalatot motivációként, vagy motiváld valami játékkal, ha erre van szükség. Ha ennek ellenére sem sikerül kizökkentened a zavarodottságából, ragadd meg a hámját a vállánál, hívd, és ezzel egy időben told előre.
 

 

 Tippek: 1.. Ha nagyon meleg van, a húzások között az árnyékban pihentesd a kutyád. Legyen nálad egy üveg AMP (a Mountain Dew terméke) vagy egyéb magas koffein tartalmú ital (jéggel) amivel segítheted a kutyád a következo kör előtt. Ténylegesen nem megitatni kell a kutyád vele, csak egy kortyot adj neki hogy kicsit lehűtse, és kis energiát adjon neki. 2., Tartsd a kutyád ketrecben vagy kennelben minimum egy nappal a verseny előtt, hagy pihenje ki magát. Legalább három nappal a verseny előtt már ne edz a kutyáddal. 3., Mikor masszírozod, kiváltképp egy megerőltető, kemény meló után, használj ló kötést, amit gyulladt izmokra használnak. Egy megrándult izom minimum 2 hétre megállíthatja a munkátokat. 4., Ha a kutyád nehezen barátkozik meg a hámmal, egyszeruen csak hagyd rajta, hagy viselje otthon addig, míg el nem fogadja azt. Ezt onnantól kezdve ne engedd neki, hogy megbarátkozott vele. Azt szeretnéd, hogy egy komoly húzókutya váljék belőle, akkor ugyanis már csak akkor kerüljön fel a kutyára a hám, ha eljön a húzás ideje.