Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szánhúzás

 Szinte minden kutya szeret futni, dolgozni, de vannak fajták, akiknek ez lételemük.Ilyenek a szánhúzókutyák is akik amellett, hogy rendkívül látványosak sportolóknak sem rosszak.És mi lehet szebb, mint egy szép szánhúzófogat a hóban?

 A szánhúzófajták (alaszkai malamut, szibériai husky, samoyed, grönlandi kutya) mind izomzatuknak,mind felépítésüknek köszönhetően kiválóan alkalmasak a szánhúzásra.Némi tanítással akár bármelyik kedvencként tartott szánhúzókutyából is lehet „sportkutya”.Ehhez elengedhetetlen feltétel a megfelelő felszerelés és a megfelelő táplálás.Egy kutyával rendelkezőknek is érdemes sportolni, hiszen a kutyafogaton kívül még számtalan kategóriában kipróbálhatja magát valaki akár egy szánhúzóversenyen, akár csak egyedül:havas időben a síjöring űzhető egy kutyával, vagy a pulka. Mind kettőnél a sífutó elé van kötve a kutya,csak a pulka esetében egy meghatározott súlyú kisebb szán is van a sífutó és a kutya között. Hó mentes időben a canicross (kutyás futás), bikejöring (kutyás kerékpározás),vagy a scooter (kutyás rollerezés) a lehetséges sportágak a kerekes edzőkocsival versenyző kutyafogatok mellett.A kutyafogatok mérete szerint is vannak kategóriák: 2, 4, 6, 8 kutyás és open kategóriák léteznek. Rajthoz állni csak egy évesnél idősebb és megfelelő kondícióval rendelkező kutyával lehet.
 

kutyakikepzes_kutyakikepzo_csaladi_kutya_kutyas_sport_szanhuzas.jpg

 

 Mindenekelőtt tudni kell, hogy ez a sport nem kis anyagi áldozatot, időt és energiát vesz majd igénybe. Még a hobby hajtás is igen költséges! Jó ha mindenki előbb számot vet és csak utána foglalkozik komolyan a sportolással, és vigyázzon, mert a lejtőn nem lehet megállni, ha beleszeret a kutyafogathajtásba, könnyen szenvedélyévé válhat!
 Gondolni kell arra, hogy minimálisan 2 kutyát folyamatosan jó kondícióban és egészségi állapotban, megfelelő edzettségben kell tartanunk. Szükségünk van a száraz időszakban egy kerekes edzőkocsira. Ez még házilagos készítéssel is kb. 40.000 Ft, ha azt akarjuk, hogy kellően strapabíró, a szabályoknak megfelelő és biztonságos legyen.

 

 

A versenyek általában kétnaposak és a két futott idő összesített eredményét veszik figyelembe. De ha a hőmérséklet a versenykiírásban szereplő rajt időpontjára a megengedett fölé emelkedik, az aznapi futam távját vagy lerövidítik, vagy a versenyt elhalasztják a délutáni napszakra, vagy elmarad. Mindenekelőtt a legfontosabb szempont a versenyzők és a kutyák testi épségének megóvása. Különösen nagy gondot kell fordítani az etikus állatvédelmi szempontok betartására, a kutyák bármiféle bántalmazása kizárást von maga után. Ostor, pálca használata tilos. Ilyesmi nem is fordult elő soha. Akinek szánhúzó kutyája van, jól tudja, hogy a fenyítéssel való nevelés nem hogy nem válik be, de kifejezetten káros és teljességgel eredménytelen. Viszont a következetesség és a dicséret, a kellő határozottság, a gyakori és rendszeres edzések meghozzák a kívánt eredményt.