Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szopornyica

A kutyák szopornyicája fertőző betegség, a köznapi nyelvben kanyarónak is nevezik. Szerencsére manapság már kevésbé fordul elő ez a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutjában, néha idegrendszeri és bőrkiütéses tünetekben mutatkozó betegség.

 A betegséget paramyxovírus okozza, amely szájon át vagy belégzéssel terjed a kutyákba. A lappangási idő 3-7 nap. Nagyon ritkán jelentkezik a betegség túl heveny alakban, amikor a lázas és levert kutyák 1-2 nap alatt elhullanak. Leggyakrabban a betegség heveny alakjával találkozhatunk. Ebben az esetben a lázas kutyák étvágytalanok, kedvetlenek, kialakul a felső légutak hurutja és a kötőhártya-gyulladás. Az állatok orrnyílásából savós váladék ürül, szemükből is váladék szivárog (lásd 1. képen). A vemhes szukák elvetélhetnek. Ez a formája a betegségnek általában gyógyítható.

A betegség súlyosabb kórképe alkalmával a mélyebb légutak, az emésztőrendszer, a bőr és az idegrendszer is megbetegszik. Az emésztőrendszer nyálkahártyájának a megbetegedését a hasmenés és hányás jelzi, kialakulhat torok- és mandulagyulladás is. Idült esetekben a talppárnák és az orrtükör bőrének hyperkeratosisa (hard pad disease) alakul ki (lásd a 2. és 3. képeken). A központi idegrendszer elváltozásaira jellemző lehet az általános eltompultság, egyes izomcsoportok rángógörcse, mozgászavarok és bénulások. Az ilyen esetekből meggyógyult kutyák egy részén a szaglóképesség csökkenése, keresztgyengeség és egyéb mozgászavarok stb. maradhatnak vissza. Az állatorvosok a tünetek, valamint az orrtükörről, kötőhártyáról vett mintákból történő víruskimutatás alapján diagnosztizálják a betegséget. A heveny kórforma gyógykezelésének lényege a lázcsillapítás, a keringés támogatása, görcsoldás, baktériumellenes terápia, esetleg hiperimmun savók adagolása stb. Természetesen a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, a kutyák számára kifejlesztett kombinált védőoltások kölyökkori többszöri és felnőttkori évenkénti ismétlésével védettség alakítható ki.

 

Forrás:www.kutya.hu